DR SUSANNE YOUNG

Onderzoeker, neuropsycholoog i.o.

Na meer dan 10 jaar in Zuid-Afrika en 2 jaar in Duitsland te hebben gewoond en gewerkt, woon ik sinds april 2021 weer in Nederland. Nu wonen mijn man en ik met onze 3 kids (5,7,9) en onze 2 teckels in Santpoort-Zuid.

In Zuid-Afrika heb ik een onderzoeksmaster (Research Psychology) en een promotie traject (Biological Psychiatry) aan de Stellenbosch Universiteit voltooid. Biologische psychiatrie is een tak van de psychiatrie waar de focus vooral ligt op het onderzoeken en begrijpen van de biologische basis van de wisselwerkingen in het lichaam. Op onderzoeksniveau omvat het alle mogelijke biologische grondslagen van gedrag - biochemisch, genetisch, fysiologisch, neurologisch en anatomisch.

Na mijn promotie heb ik als postdoctorale onderzoeker aan meerdere projecten gewerkt. In 2019 ben ik voor een postdoctorale functie naar Hamburg verhuisd. Daar heb ik, samen met de Universiteit van Hamburg en een specialistische kliniek voor patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) en gerelateerde post- virale syndromen (waaronder ook Long Covid), aan verschillende onderzoeksprojecten gewerkt. Ook was ik betrokken bij het stellen van diagnosen en het verder onderzoeken van medische vraagstukken.

 

In september 2022 ben ik begonnen aan een masterstudie neuropsychologie waar ik mijn capaciteiten mee hoop te vergroten door meer klinisch werk te kunnen gaan doen. Een neuropsycholoog richt zich op de cognitieve- emotionele en gedragsmatige gevolgen van hersenletsel. 

Gedurende mijn tijd in Duitsland kreeg ik met veel persoonlijk leed van patiënten te maken. Onderwerpen zoals wat het voor patiënten betekent om met (deels) onverklaarde (soms zeer ernstige) klachten te moeten leven, de slechte (of niet bestaande) zorg die wordt geleverd, het niet geloofd worden, het psychologiseren van klachten en de medische trauma’s waar veel patiënten mee kampen, hebben heel veel impact op mij gehad. Het veranderde mijn visie als onderzoeker, maar ook mijn drive om het verschil te maken als (toekomstig) neuropsycholoog. Dit is dan ook de reden waarom ik mij bij Begrepen Klachten heb aangesloten en hoop hiermee hulp, een luisterend oor en steun te kunnen bieden in de medische zoektocht. Ik volg de ontwikkelingen op biomedisch gebied met veel interesse en ga graag met de patiënten op zoek naar mogelijkheden om te verbeteren.  

 

Lees hier meer over wat Susanne doet bij BK en wat haar motiveert!