Onze teamleden: Susanne

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 12:42

De komende weken zullen wij regelmatig één van onze medewerkers uitlichten. Deze week legt Susanne uit wat ze doet bij BK en wat haar motiveert:

 

“Ik ben Susanne en ik ben trots dat ik deel uitmaak van het team van Begrepen Klachten. Na jaren in Zuid-Afrika en  Duitsland te hebben gewoond en gewerkt, ben ik sinds 2021 weer terug in Nederland. Na mijn promotieonderzoek in de psychiatrie, raakte ik in Duitsland betrokken bij een gespecialiseerde kliniek voor ME/CVS en andere post-acute infectieuze syndromen, waaronder later ook Long Covid. In mijn rol als onderzoeker en diagnostisch medewerkster heb ik veel geleerd over Postinfectieuze Aandoeningen en Syndromen (PAIS). Onlangs heb ik een klinisch opleidingstraject als neuropsycholoog afgerond, waarmee ik mijn vaardigheden hoop uit te breiden voor toekomstig klinisch werk. Ik ben gepassioneerd over het combineren van onderzoek met klinische praktijk, gericht op het verbeteren van het welzijn van patiënten met PAIS. 

Mijn ervaring in Duitsland heeft mijn kijk als onderzoeker en neuropsycholoog sterk gevormd, vooral op het gebied van de impact van (deels) onverklaarde klachten op het dagelijks leven. Ik werd geconfronteerd met soms ernstig zieke patiënten die werden beschuldigd van het overdrijven van symptomen voor ziektewinst, of van het zelf in stand houden van ziekte. Zij waren ernstig getraumatiseerd door zorg die ze óf opgedrongen kregen terwijl het niet hielp, óf nodig hadden en hen werd ontzegd. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat deze patiënten wel willen, maar niet kunnen. Daarom wil ik meer leren over het toepassen van technieken zoals pacing en andere neurorevalidatie technieken om de impact van de ziekte op het dagelijks leven te minimaliseren. 

 

Gezien wat we inmiddels hebben geleerd over PAIS, is het wetenschappelijk onverdedigbaar om te suggereren dat het een psychosomatische aandoening is. Mijn wetenschappelijke inzichten en praktijkervaring hebben mij ervan overtuigd dat een effectieve behandeling absoluut een biomedische insteek moet hebben. 

 

Bij Begrepen Klachten help ik met medische vraagstukken en onderzoek, met speciale aandacht voor pacing en symptoommanagement, vooral gericht op cognitieve klachten. Ik houd de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen goed in de gaten en daarnaast draag ik bij aan fondsenwerving en subsidieaanvragen. Ik wil ook graag de kennis over cognitieve klachten bij PAIS vergroten in de wetenschap en de zorg. Ik kijk ernaar uit om me in te blijven zetten voor Begrepen Klachten en samen met het team een waardevolle bijdrage te leveren aan het begrip en de behandeling van deze complexe aandoeningen.”

 

Lijkt het je leuk om je, net als Susanne, ook in te zetten voor onze stichting? Klik hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.