Cynische Bui

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 14:16

Onlangs deelde ik een interview over Begrepen Klachten. Toen zei iemand: ik wou dat ik ook zo’n inspirerend verhaal te vertellen had. Oh jee, dacht ik, ik ben nu ook zo’n inspirerend verhaal geworden, van iemand die ziek was en dat er toch iets moois uit ontstond. We lezen dat graag. De tegenslag die omgezet wordt in iets goeds. Mensen die ondanks alles positief blijven. Ook goed om deze verhalen te delen, denk ik, maar soms is dat positieve ook wel bloedirritant.

Want er zijn er dus heel veel mensen die niet zo’n verhaal hebben. Mensen die denken: ik heb alleen een rotverhaal, een niet-inspirerend verhaal van geen zorg, van iedere dag strijd, van alles proberen, maar niet beter worden. Wat zouden deze mensen graag kunnen zeggen dat er een positieve draai kwam in het verhaal. Maar die kwam dus vaak niet.

Daarom blijft het zo belangrijk om ook deze verhalen te delen en elkaar een stukje (h)erkenning te geven. Zodat mensen zien: hé, er zijn dus veel meer mensen die worstelen zoals ik. Die ook proberen te blijven functioneren, terwijl het al lang niet meer gaat. Mensen die ook in een donkere kamer liggen en enkel kunnen wachten tot de dag over is. Mensen die geen woorden meer kunnen vinden, of die verdrietig zijn omdat zij nooit reacties krijgen. Mensen die eenzaam zijn en opzien tegen een nieuwe dag. Die proberen te genieten van kleine dingen, maar zelfs die kleine dingen niet meer kunnen doen. Die proberen te hopen, maar de wanhoop nabij zijn.

Zelf heb ik ook jaren zo’n verhaal gehad. Hele dagen in bed, doelloos en verloren. En nog. Ik ben dankbaar voor de positieve draai in mijn verhaal, maar achter de schermen is het vaak veel minder leuk.

Laten we wel wezen, ziek zijn is gewoon niet positief. Er wordt vaak gezegd dat je er sterker van wordt. Ja, je leert blij te zijn met niks, je leert je echte vrienden kennen, vast allemaal waar. Maar meestal is het gewoon klote. Inktzwart, zonder goud randje. Daar mogen we best eerlijk over zijn.

Laten we dus ook zeker de verhalen blijven delen van strijd, van twijfel, van overleven. Want juist die verhalen kunnen voor anderen zo helpend zijn! Deel jij ook iets van jouw "niet-inspirerende" verhaal?

 

- Marlies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.