Chronisch zieken en andere mensen die veel ellende doormaken, komen vaak in een overlevingsstand: het gevoel wordt deels uitgeschakeld om te blijven functioneren/de dagen door te komen. Continu stilstaan bij je pijn en moeite, dat houd je gewoon niet vol.
Ik stelde het mezelf zo voor dat ik mijn verdriet parkeerde in een figuurlijk schuurtje naast m'n echte leven. Ik probeerde het daar weg te stoppen, positief te blijven, te kijken naar wat ik wél kon. Maar ondertussen raakte m'n schuurtje steeds voller. Steeds weer gezeur met instanties, botte artsen, vrienden die afhaakten, steeds dingen moeten opgeven, steeds nieuw verdriet. "Geen energie voor, kiep maar in het schuurtje!" Het voelt bijna onverschillig. En dat kun je best even volhouden, maar na een tijdje merkte ik dat mijn schuurtje bijna uit z'n voegen barstte.
Bij Begrepen Klachten gaan we regelmatig aan de slag met het ‘schuurtje’. Patiënten zijn vaak uitgeput en zo'n overvol schuurtje in je eentje aanpakken is niet te doen. De aanblik van een propvolle schuur maakt moedeloos. Te veel teleurstelling, te veel verdriet, te weinig zorg. We geven dan geen tips over hoe je schuren efficiënt kunt opruimen. Nee, we openen samen voorzichtig de deur: wat staat er in het schuurtje? Dingen van vroeger, van nu, angst voor de toekomst? Wat staat vooraan, welke dingen nemen veel plaats in? Welke dingen doen toch meer pijn dan je vooraf dacht? Zo halen we zaken tevoorschijn, op een passend tempo en alleen als dat lukt. We maken 'dozen': een doos relaties, een doos met zorgtrauma, een met vervlogen dromen, een met dagelijkse verliezen etc. Sommige dozen kunnen al snel weer dicht, andere dozen hebben meer aandacht nodig.
Veel patiënten vertellen dat in hun (soms jarenlange) ziekte geen aandacht is geweest voor het rouwproces. Het lucht op als ze het verdriet aan kunnen gaan en dat ze dat niet alleen hoeven doen. Door het ordenen zien we waar de pijnpunten liggen en worden behoeftes duidelijker, dit geeft weer wat rust. Het kan heel pijnlijk zijn, maar ook goed om jezelf en je verdriet recht te kunnen doen.
Hoe staat het met jouw schuurtje? Heb je onze hulp nodig in dit proces? We helpen je graag. Helaas hebben we voor ons medische team een patiëntenstop, maar je kunt wel terecht voor psychosociale hulp. Klik hier voor meer info.
Reactie plaatsen
Reacties