"Ik wil niet te veel, ik kan te weinig"

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 09:54

“Je wilt te veel” is een zinnetje dat ik moeilijk verdraag. Waar de een wordt bestempeld als lui, wordt de ander standaard gezien als iemand die te veel wil. Je doet te veel of te weinig, je bent te positief of te negatief, als patiënt kun je het gewoon niet zo snel goed doen.

Toen ik ooit speciaal uit mijn bed kwam voor een intake bij revalidatie, werd het me ook gezegd: "jij wilt te veel". Lekker makkelijk gezegd door iemand die straks na een lange werkdag voldaan op de bank kruipt met de kinderen, of nog even gaat sporten met een vriendin. Lekker makkelijk gezegd tegen iemand die haar baan, haar hobby’s, haar sociale leven en zelfstandigheid onlangs moest opgeven en de hele dag in bed slijt.

Ik kreeg vaak te horen dat ik te veel wilde en nu nog weleens. Vaak met de beste bedoelingen hoor, maar het is wel irritant. Toen ik als arts werkte, werd het als iets positiefs gezien als je doorzettingsvermogen had en sportief en ambitieus was. Toen ik ziek werd, was het ineens een probleem.

En ja, iedereen moet keuzes maken, ook gezonde mensen. Maar het is heel anders als je dingen niet kunt doen omdat andere dingen meer prioriteit hebben, dan dat je allerlei dingen moet wegstrepen om vervolgens in je bed te liggen. Je plannen zijn niet meer haalbaar, dus schaaf je ze bij en daarna schaaf je ze nog wat bij en daarna nog meer. En zelfs dat kleine deel dat je nog wel kunt, gaat eigenlijk ook niet.

Hou eens op met zeggen dat we te veel willen. Zeg gewoon een keer: "wat naar dat je al zo lang niet kunt wat je graag wilt. Wat heftig als je zoveel moet inleveren door je ziekte. Dat je ambities zijn weggevaagd, je dromen zijn vervlogen, je talenten noodgedwongen in de ijskast staan."

Een keertje buiten wandelen, een spontane douche, afspreken met vrienden, zelf een huishoudelijk klusje doen; het is niet eerlijk om te zeggen dat mensen te veel willen als ze eigenlijk gewoon de dingen willen die voor andere mensen vanzelfsprekend zijn. Het is niet eerlijk om te doen alsof mensen veeleisend zijn, als ze gewoon een beetje willen leven in plaats van alleen maar voortbestaan. Soms willen mensen precies genoeg en dat dat niet kan, is gewoon heel verdrietig.

~Marlies

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.